Metka Črnugelj zmagala na tekmovanju v Münchnu
14.03.2022
Metka Črnugelj zmagala na tekmovanju v Münchnu
V prejšnjem tednu, od 7. do 10. marca 2022, je v Münchnu  potekalo mednarodno tekmovanje »T. Böhm Competition«. Tekmovanje je poimenovano po nemškem izumitelju in glasbeniku, virtuoznemu flavtistu, Theobaldu Böhmu, ki je deloval v 19. stoletju. Poleg tega, da je bil sijajen flavtist in uspešen skladatelj, je njegov izum izboljšanje prstnega sistema na koncertni flavti, ki se ga uporablja še danes.
Na omenjenem tekmovanju je letos sodelovalo preko sedemdeset flavtistov z vsega sveta. Na tekmovanje se lahko prijavijo glasbeniki do starost 32 let, predpisan program pa je izjemno zahteven in od tekmovalca zahteva veliko glasbenega znanja.
Na tekmovanje se je prijavila tudi mlada flavtistka Metka Črnugelj, ki je bila do leta 2018 učenka naše glasbene šole, flavto se je učila pri prof. Suzani Furlan Mitev. Že takrat je nase opozarjala z uspešnimi nastopi in odličnimi tekmovalnimi rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Šolanje je nadaljevala na Ljubljanskem Konservatoriju za glasbo pri prof. Nataši Paklar, kjer letos zaključuje 4. letnik. Kot sama pravi, se je na tekmovanje prijavila zaradi izziva, ki prinaša tako tekmovanje in nabiranja izkušenj na mednarodnih odrih. Izjemno delo je opravila že, ko se je iz prve etape, kjer so se  pomerili vsi prijavljeni tekmovalci, prebila med šestnajst najboljših. To je naznanilo, da je na dobri poti in da je komisija v njej prepoznala odlično flavtistko. Igranje v drugi etapi je bilo tako brezhibno, da se je prebila v finale. V zadnji etapi se je pomerila s še tremi. Preboj med štiri najboljše je bil samo še dodaten zagon, da na odru zaigra svoj najboljši nastop. In uspelo ji je. Prepričala je komisijo in soglasno so ji dodelili prvo mesto. Neverjeten uspeh je dopolnila še mlada flavtistka Eva Faganelj, ki prihaja iz Nove Gorice in je tudi dijakinja pri isti profesorici. Eva je dosegla tretje mesto. In kot je zapisala ena od slovenskih učiteljic flavte: To je velik uspeh za celotno slovensko flavtistično sceno, ali še bolje, glasbeno sceno. Res je, to je uspeh, ki ga doseže le malokdo in v katerega je vloženo ogromno večletnega truda. 
 
Metki, njeni profesorici Nataši Paklar, pa tudi nekdanji profesorici Suzani Furlan Mitev iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov na glasbeni poti.
 
Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.
Ludwig van Beethoven